Hoofd- > Groenten

Wat eten walvissen

Verschillende vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen hebben hun eigen voorkeuren en specialisaties in het dieet. Door soorten hoofdvoer worden walvissen verdeeld in vier groepen:

  1. planktofages - dieren die zich hoofdzakelijk voeden met plankton (kleine kreeftachtigen);
  2. teutophagous - cetacean specimens, de basis waarvan het rantsoen bestaat uit koppotigen van verschillende grootten;
  3. ichthyophages zijn walvissen die zich hoofdzakelijk voeden met vissen van verschillende soorten;
  4. Sacrofaag - vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen, die een soort vegetariërs zijn, de basis van hun voeding zijn algen.

Individuen van de orde van walvisachtigen consumeren voedsel volledig, zonder te kauwen, de dagelijkse behoefte kan tonnen en meer bereiken.

De blauwe vinvis voedt zich met krill.

Voor verschillende walvissen kan de prooi die voor het voederen wordt gebruikt zowel stuk als bulk zijn. De keel van baleinwalvissen is vrij smal, alleen plankton of kleine vissen kunnen er doorheen, dus deze dieren, de zogenaamde 'filtermakers', krijgen tegelijkertijd voedsel in aanzienlijke hoeveelheden. Om dit te doen, een enorm zoogdier ingeklemd in een kolonie van plankton - krill - en, het openen van een gigantische mond, zuigt water samen met schaaldieren (plankton). Met zijn zeer grote tong knijpt de walvis na het sluiten van de mond water uit de balein. Het water gaat, maar het voedsel blijft. Deze operatie, gedurende de dag, de dieren brengen vele malen door.

Krill - voedsel van walvissen.

Getande walvissen, de zogenaamde "grabber", halen voedsel uit de grond, grijpen individueel prooi en houden het met hun tanden vast of zuigen het met hun tong. De basis van het dieet voor getande walvissen zijn weekdieren, koppotigen en verschillende soorten vis. De potvis behorend tot deze groep walvissen heeft een slok van aanzienlijke omvang en kan zelfs een persoon inslikken. Deze zoogdieren produceren in de regel voedsel op een aanzienlijke diepte - meer dan een mijl - en inktvis vormen de basis van het dieet. De enige vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen die constant niet alleen koudbloedige maar ook warmbloedige dieren voeden, zoals zeehonden, vogels en walvissen, zijn orka's.

Wist je dat trouwens?

Walvisachtigen zijn de grootste dieren onder ons die op onze planeet leven: de volwassenen van blauwe vinvissen hebben dus een lichaamslengte van meer dan twintig meter. In de recordhouder onder blauwe walvissen was dit drieëndertig meter. Het gewicht van een volwassen blauwe vinvis varieert van negentig tot honderdtwintig ton.

De olifant, de blauwe vinvis en andere grote cirkeldieren.

In de wateren van de ijzige arctische zeeën worden echte zeeeenhoorns gevonden - narwallen. De "hoorn" van de narwal is echter helemaal geen hoorn, maar een tand linksvoor, die in het proces van evolutie veranderde in een fijn gedraaide slagtand. Alleen mannelijke narwallen hebben zo'n "hoorn".

Wat eet de walvis?

Geplaatst door admin op 03/11/2018

Verschillende vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen hebben hun eigen voorkeuren en specialisaties in het dieet. Door soorten hoofdvoer worden walvissen verdeeld in vier groepen:

  1. planktofages - dieren die zich hoofdzakelijk voeden met plankton (kleine kreeftachtigen);
  2. teutophagous - cetacean specimens, waarvan de basis bestaat uit weekdieren van koppotigen van verschillende grootte;
  3. ichthyophages zijn walvissen die zich hoofdzakelijk voeden met vissen van verschillende soorten;
  4. Sacrofaag - vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen, die een soort vegetariërs zijn, de basis van hun voeding zijn algen.

Individuen van de orde van walvisachtigen consumeren voedsel volledig, zonder te kauwen, de dagelijkse behoefte kan tonnen en meer bereiken.

Voor verschillende walvissen kan de prooi die voor het voederen wordt gebruikt zowel stuk als bulk zijn. De keel van baleinwalvissen is vrij smal, alleen plankton of kleine vissen kunnen er doorheen, dus deze dieren, de zogenaamde 'filtermakers', krijgen tegelijkertijd voedsel in aanzienlijke hoeveelheden. Om dit te doen, een enorm zoogdier ingeklemd in een kolonie van plankton - krill - en, het openen van een gigantische mond, zuigt water samen met schaaldieren (plankton). Met zijn zeer grote tong knijpt de walvis na het sluiten van de mond water uit de balein. Het water gaat, maar het voedsel blijft. Deze operatie, gedurende de dag, de dieren brengen vele malen door.

Getande walvissen, de zogenaamde "grabber", halen voedsel uit de grond, grijpen individueel prooi en houden het met hun tanden vast of zuigen het met hun tong. De basis van het dieet voor getande walvissen zijn weekdieren, koppotigen en verschillende soorten vis. De potvis behorend tot deze groep walvissen heeft een slok van aanzienlijke omvang en kan zelfs een persoon inslikken. Deze zoogdieren produceren in de regel voedsel op een aanzienlijke diepte - meer dan een mijl - en inktvis vormen de basis van het dieet. De enige vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen die constant niet alleen koudbloedige maar ook warmbloedige dieren voeden, zoals zeehonden, vogels en walvissen, zijn orka's.

Wist je dat trouwens?

Walvisachtigen zijn de grootste dieren onder ons die op onze planeet leven: de volwassenen van blauwe vinvissen hebben dus een lichaamslengte van meer dan twintig meter. In de recordhouder onder blauwe walvissen was dit drieëndertig meter. Het gewicht van een volwassen blauwe vinvis varieert van negentig tot honderdtwintig ton.

In de wateren van de ijzige arctische zeeën worden echte zeeeenhoorns gevonden - narwallen. De "hoorn" van de narwal is echter helemaal geen hoorn, maar een tand linksvoor, die in het proces van evolutie veranderde in een fijn gedraaide slagtand. Alleen mannelijke narwallen hebben zo'n "hoorn".

Zie pagina: foto van walvissen.

plankton

baleinwalvisdieet

• talloze aquatische dieren in het wild

• kleine organismen die in de waterkolom leven (protozoa, algen, larven, kreeftachtigen, enz.)

• stel dieren en plantenorganismen die in de waterkolom leven en door de stroom worden meegevoerd

• verzameling van organismen die in de waterkolom wonen en worden gedragen door waterstromingen

• dit product, waaraan het Kon-Tiki-team de oceaan heeft geleverd, Tour Heyerdalu herinnerde eraan kreeftpastei en soms kaviaar of oesters te proeven

• ontelbare zeedieren

• ontelbare zeedieren

• Wat voedt een potvis?

• dieet van baleinensnavels

• gerecht naar de baleinwalvistafel

• gerecht van een snorwalvis

• Het geheel van dieren en plantenorganismen dat in de waterkolom leeft en wordt gedragen door de zwaartekracht

• De totaliteit van organismen die in de waterkolom leven en passief worden meegedragen door de waterloop

Foto's van walvissen kunnen niemand onverschillig laten.

De tong van de blauwe vinvis weegt 4 ton. Dit is ongeveer net zo veel. hoeveel een olifant weegt. Bijvoorbeeld: als mensen deze taal willen beklimmen, zullen tegelijkertijd 50 van hen hun verlangen bevredigen.

Reeds in de oudheid was het bekend - dit zijn zoogdieren. Ze zijn warmbloedig en ademen lucht. Deze moeilijkste zoogdieren hebben zelfs een zeer kleine, maar wol. Ze voeden hun baby's melk. Dit zijn feiten die iedereen kent.

Walvissen kunnen 100 dagen zonder slaap. Kan 8 maanden zonder voedsel leven. De meest winterharde - tot 10 maanden.
Wetenschappers geloven dat alle walvisachtigen secundair water lijken te zijn: hun voorouders zijn ooit, ongeveer 50 miljoen jaar geleden, uit de oceaanwateren tevoorschijn gekomen, maar in het proces van evolutie keerden ze terug naar de diepten van de oceanen.

Zwangerschap bij vrouwen duurt 11 maanden. Baby-walvissen worden ongeveer 8 meter lang en wegen 2-3 ton.

Het meest interessante is dat het walvisei de grootte van een ei van een gewone veldmuis niet overschrijdt.

Het eerste halfjaar van zijn leven eet het kitten moedermelk. Elke dag consumeert de welp ongeveer 350-390 liter melk. In het eerste halfjaar bereikt het wonderkruimelpunt 15 meter en weegt ongeveer 20-25 ton.

Het bloed van walvisachtigen absorbeert meer zuurstof dan het bloed van andere zoogdieren.

De mondholte van walvisachtigen is niet verbonden met de longen. Ze inhaleren de lucht, stijgen naar de oppervlakte van de oceaan: tegelijkertijd zijn hun longen verzadigd met zuurstof, die vervolgens, onder water, verzadigd is met vocht en opwarmt. Op dat moment, wanneer de dieren opdrijven - ze ademen uit en de hete lucht, in contact met de kou, vormt een prachtige fontein van gecondenseerde stoom.

2000 liter lucht inhaleert de walvis in 1 seconde.

De Groenlandse walvis blaast een fontein tot 6 meter hoog!

De grootste walvis is blauw. Om een ​​of andere reden was ik op verschillende internetbronnen "gelukkig genoeg" om de uitdrukking "blauwe vinvis" te ontmoeten. Maar dit is zo, een afwijking van het onderwerp.

Interessant is dat de "blauwe" vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes.

Het hart van de blauwe vinvis is het grootste hart ter wereld! In grootte is het vergelijkbaar met een auto en weegt ongeveer 600 of 700 kg.
De walvis heeft 8.000 liter bloed en de vaten in diamedra zijn ongeveer hetzelfde als de diameter van de wateremmer.

De walvis kan ongeveer 2 uur niet ademen en gedurende deze tijd zal hij een enorme afstand onder water overwinnen!

"De meest calorierijke" - 8 miljoen calorieën per dag - dat is hoeveel een walvis in één dag kan opnemen. En hij voedt zich voornamelijk met krill. Ton krielkruid per dag. Plus, iedereen en iedereen die in de mond komt, samen met kleine kreeftachtigen (krill).

Zeer klein, aangepast aan het leven in de zee, ogen zijn bestand tegen hoge druk wanneer het dier tot een grote diepte wordt ondergedompeld, grote vettige tranen vallen op uit de traankanalen, die helpen om helderder in het water te zien en de ogen te beschermen tegen de gevolgen van zout. Walvissen hebben geen uitwendige oren, ze horen de onderkaak. Van daaruit gaat het geluid door een speciale holte naar het midden- en binnenoor. Walvissen luisteren voortdurend, omdat ze geen reukvermogen hebben en hun gezichtsvermogen slecht ontwikkeld is. Het geluid geeft de walvissen de gelegenheid om te navigeren, met elkaar te communiceren en te eten, hoewel het precieze doel van de geluiden geproduceerd door de walvissen nog niet is opgehelderd. Walvissen worden erg beïnvloed door het lawaai in de oceanen van de wereld dat mensen maken.

Van alle zoogdieren zingen alleen mensen en walvissen liedjes.

De meest spraakzame en zingende walvissen zijn wit. Mensen noemen ze liefkozend "zeekanaries" voor een breed scala aan koeren en tsjilpen.

Liederen van walvissen en sonoor. De kortste aria duurt ongeveer 6 minuten, maar als niemand de moeite neemt om te zingen, kan het lied van de walvis 30-40 minuten duren. Ondanks het feit dat de walvissen geen stembanden hebben.

De finale van de ondersoort is best interessant. Deze reuzen leven in families van 5-8 individuen en op het moment van de migratie zijn de staarten gegroepeerd in groepen van 200-250 individuen. Finale, misschien wel de meest wrede zeezoogdieren. De snelheid van zijn beweging op het moment van gevaar kan de 45 km / h overschrijden. Finval kan een duik nemen tot een diepte van 250 meter en daar 15 minuten zijn. En toch kan finvaly geluiden van zo'n lage frequentie maken dat het menselijk oor ze niet kan vangen.

De staart van de walvis is ook individueel, zoals bij mensen - vingerafdrukken. Aan twee identieke staarten kan niet worden voldaan.

Littekens en groeven, sneden, vlekken van bruine algen "trekken" op de walvisstaarten een uniek identificeerbare "graffiti".

De blauwe vinvis weegt meer dan 100 ton en een vrachtwagen kan in zijn enorme mond passen! Maar, verrassend genoeg, is het belangrijkste voedsel van deze reus krill - kleine, garnalenachtige zeeschaaldieren van 1-6 cm. In de zomer kan een volwassen blauwe vinvis 3 ton krill per dag eten! In de loop van de zomer worden dieren begroeid met een dikke laag onderhuids vet, die hun lichaam zal verwarmen en ondersteunen in de winter, wanneer krill in de zeeën laag zal zijn.

Rekken, de keelplooien vergroten het volume van de mond van de walvisstrip tijdens het voeden.

Krill is een verzamelnaam voor kleine mariene planktonische kreeftachtigen, vergelijkbaar met garnalen, uit de euphausiaanse orde. De krillophopingen bereiken een diameter van enkele kilometers van ongelooflijk hoge dichtheid: het volume water uit een gewoon bad bevat ongeveer 50 duizend schaaldieren!

Wat eten walvissen?

De grootste zoogdieren - walvisachtigen - brengen hun hele leven in het water door. Hun voorouders leefden echter op het land, dus de walvissen worden "secundaire waterdieren" genoemd, in tegenstelling tot vissen en amfibieën, die "primair water" zijn. Dit verklaart het feit dat walvissen niet lang onder water kunnen blijven, omdat ze lucht inademen.

Het dieet van deze dieren is behoorlijk divers en hangt af van de habitat van de walvis, de grootte en het type ervan. Zo kunnen walvisachtigen zich voeden met zowel micro-organismen als grote zoogdieren. Laten we eens goed kijken naar wat walvissen eten.

Walvisvoer

Dus, alle walvissen zijn verdeeld in twee soorten: baleinwalvissen en getande. Het dieet van een type walvis verschilt aanzienlijk van het dieet van een ander.

Allereerst moet gezegd worden dat getande walvissen roofdieren zijn: ze hebben tanden waarmee ze het vlees kunnen 'vermalen'. Getande walvissen zijn bijvoorbeeld potvissen, dolfijnen, snavels en bruinvissen. Ze eten voornamelijk koppotigen van koppotigen (inktvissen, inktvissen), maar ook garnalen, krabben, vissen (zelfs andere walvissen en haaien), zeehonden, walrussen en zeeleeuwen. Wanneer voedsel schaars is, kunnen algen worden opgenomen. Tijdens de jacht gebruiken ze echolocatie.

Baleinwalvissen (grijze walvis, blauwe vinvis, walvis, dwerg, enz.) Geven voedsel door de walvisbeenderen, hoornplaten, als een kam, in de bovenkaak. Het dieet van hun voedsel is plankton (kleine schaaldieren die clusters vormen - krill), die ze met behulp van een snor uit het water of de bodem filteren. Soms kunnen ze kleine vissen of schaaldieren eten.

Interessant is dat walvissen praktisch niet eten in de winter, dus in de zomer absorberen ze voedsel continu om een ​​laag vet op te hopen (niet alleen als voedingsreserve, maar ook om het te beschermen tegen lage watertemperaturen). Op de dag dat een walvis tot drie ton voedsel eet.

Lees daarnaast het artikel Wat de walvis eet.

Wat eten walvissen?

Enorme eet de kleinste - dus het kan worden gezegd over walvissen. Omdat walvissen plankton eten - een soort levende suspensie van kleine organismen die in het water drijven. Maar dit geldt alleen in relatie tot de tandenloze of baleinwalvissen. Tandwalvissen hebben totaal verschillende gastronomische smaken. De bekende orka's zijn beroemd geworden als meedogenloze moordenaars, en de potvis kan worstelen met de inwoner van de diepte - een reuzeninktvis, hem verslaan en eten.

De welpen voeden

Walvissen zijn zoogdieren. Vrouwtjes voeden kalveren met dikke en hoogcalorische melk, voor de helft bestaande uit vet en eiwit. Crèmekleurige walvisachtige melk, die qua textuur vergelijkbaar is met pasta, vervaagt niet in water.

Het voedingsproces vindt plaats onder water. Een pasgeboren kitten moet gelijke tred houden en eten en ademen. Hij grijpt de tepel ongeveer 5-6 seconden vast, het vrouwtje met een samentrekking van de spieren stuurt een stroom melk in de mond van haar zoon, neemt een slok en springt onmiddellijk op om lucht te ademen. "Gymnastics" gaat door gedurende de periode van melkvoeding - dus de kleine walvis traint de vaardigheid om de adem vast te houden. Per dag drinkt blauwe vinvis wel 200 liter melk. Walvissen beginnen vrij laat met zichzelf te voeden - de potvis blijft bijvoorbeeld 13 maanden "baby".

Twee soorten voedsel

Alle walvissen stammen af ​​van een gemeenschappelijke voorouder - mesonichia. 50 miljoen jaar geleden leefde dit vreemde wezen, vergelijkbaar met de hoefdieren, langs de kust, jaagde op vissen en kleine amfibieën. Op zoek naar voedsel zwommen de mezonichs steeds verder en ging minder en minder aan land, vanwaar de landroofdieren hen wegjoegen.

De evolutie deed onmerkbaar zijn werk - de onnodige achterpoten verdwenen, de kraakbeenachtige bladen op de staart groeiden en de voorpoten veranderden in vinnen. Op een gegeven moment werden de walvissen verdeeld in twee takken - balein (Mysticeti) en getande (Odontoceti). Sommigen begonnen vredig in de oceaan te grazen, plankton te filteren, terwijl anderen in onbevreesde en onstuimige jagers veranderden.

Baleinwalvissen

Baleinwalvissen worden "filtermakers" genoemd voor een specifieke voermethode die niet wordt gevonden in andere warmbloedige dieren. In plaats van tanden hebben ze platen van balein, die afdalen uit de bovenkaak en worden verzameld in een soort "blinds" aan de zijkanten van de mond. De rand van de platen, naar binnen gericht, is voorzien van een dikke pony. De tong van baleinwalvissen is goed ontwikkeld, beweeglijk en aangepast om de massa kleine prooien door de keel te trekken. De kop van de filterwalvis bezet tot een derde van de totale lengte van zijn lichaam, en de onderkaak heeft de vorm van een emmer.

Het proces van voeden is als volgt: de walvis verzamelt een volle mond van water, samen met plankton erin. Als hij de kaken sluit, knijpt het dier met zijn tong als een zuiger het water eruit - door de frequente baleinenplaten. De lippen van de walvis zijn op dit moment niet erg goed gesloten en het water dat uit plankton is verdwenen, gaat terug de oceaan in. Alle vaste insluitsels worden op de pony gedeponeerd. De taal maakt een omgekeerde beweging en verwijdert het "filter" alles wat erop is terechtgekomen.

Snorwalviskop in dwarsdoorsnede

Hoewel sommige kleine vissen, weekdieren, kwallen, algen en andere zeedieren samen met plankton de buik van de walvis binnenkomen, is hun percentage verwaarloosbaar in vergelijking met het gewicht van de hoofdprooi. Dat wil zeggen, baleinwalvissen zijn planktofageen.

Hoe ziet plankton eruit

Plankton (vertaald uit het Grieks - "zwerven") is een verzamelnaam voor alle levende wezens die tussen het wateroppervlak en de bodem zweven. Dit is een gemeenschap van kleine levende wezens, variërend van diatomeeën en eindigend met vrij grote kreeftachtigen, tot 6 cm lang. Plankton in de bulk is niet in staat tot actieve beweging en wordt getransporteerd door zeestromingen.

De soortensamenstelling van plankton is heterogeen - het hangt af van het seizoen, de breedte, de watertemperatuur en andere factoren. Fytoplankton, dat wil zeggen, de eenvoudigste algen, wordt bewaard in de bovenste lagen water, dichter bij zonlicht. Algen trekken echter geen walvissen aan, ze zijn geïnteresseerd in meer calorierijk voedsel, namelijk zoöplankton.

Whale's Pastures

Zooplankton bestaat voornamelijk uit kleine kreeftachtigen. Vormt in de oceanen enorme clusters. De walvissen zijn op zoek naar hen. En na ontdekking verplaatsen ze zich langzaam in een massa plankton, waarbij ze geleidelijk de mond openen en sluiten, als een maaidorser tijdens de oogst.

Walvissen zijn kuddedieren. Nadat de walvis een strenge plek heeft gevonden, wenkt hij de soortgenoten. Zijn stem klinkt met de kracht van een vliegtuigturbine en wordt honderden kilometers lang gehoord. Maar deze angstkreten leveren de mensen niet op, omdat de zeegiganten communiceren in het infrasoonbereik (onder 50 Hz).

Baleinwalvissen hebben een aantal apparaten waarmee ze zoveel mogelijk voedsel kunnen vangen. Walvissen en walvissen (blauwe vinvis, gewone vinvis, enz.) Zijn hier bijzonder succesvol in. Onder de onderkaak hebben ze een leren tas, in de gebruikelijke staat, geassembleerd in lange langsvouwen. Het volume van deze tas kan verschillende keren toenemen.

"Walvis" walvis-walvis. Zichtbare balein op de bovenkaak

In elk type walvis wordt het filterapparaat "afgestemd" op een vangst van een bepaalde grootte. Gladde walvissen (rivierkop, zuidelijk, Japans) voeden zich met kleine, niet meer dan 0,5 cm, kreeftachtigen van het geslacht Calanus, daarom is hun filter uitgerust met een dunne en frequente pony, verweven in een dicht netwerk. Krill, het favoriete voedsel van walvissen, walvissen, zijn schaaldieren van de euphausische orde, ongeveer zo groot als een vinger. Dienovereenkomstig is de rand van de walvissen grover en zeldzamer.

Op krill vet mesten het grootste schepsel op de planeet - de blauwe of blauwe walvis. De lengte van deze reus kan 30 meter of meer bedragen en het gewicht kan 150 ton overschrijden. De blauwe vinvis vangt één voor één en stuurt ongeveer 50 kg krill naar zich toe in de maag, en zijn dagrantsoen is 6-8 ton.

Geen krill...

Seyval, hij is een walvis, is niet tevreden met één plankton. Seivalas vallen gezamenlijk de scholen sardines, pollakjes en andere vissen aan, verwarren ze met staarten en absorberen ze. Hetzelfde lot treft kuddes kleine inktvissen.

De bultrug (Megaptera novaeangliae) is de meest veelzijdige jager onder de dwergvinvissen. In warme zeeën, waar veel plankton voorkomt, wordt de bultrug als een gewone filtermaker gevoerd. Maar in de noordelijke wateren verandert het dieet van de bultrug zeer dramatisch - het verandert in een ichthyophage. Lodewijk, zaagbek, haring en andere scholende vissen worden de prooi. Een zwerm bultruggen werkt harmonieus, met behulp van vrij verfijnde jachttechnieken.

Getande walvissen

In tegenstelling tot baleinwalvissen, slikken prooi "groothandel", getande walvissen grijpen hun slachtoffers een voor een. Potvis en tuimelaar voeden zich met cefalopoden. Kleine tandwalvissen eten meestal vis. Orka's jagen op warmbloedige dieren - pinguïns, zeehonden, hun kudden aanvallen grote walvissen en scheuren ze uiteen. In het Engels wordt de orka de orka genoemd, oftewel de orka.

Orka - onweer sluit de inhoud af ↑

Extractie van sperma

De meest indrukwekkende vertegenwoordiger van tandwalvissen is de potvis. Een volwassen man bereikt een lengte van 20 meter en weegt 50 ton. Extractie van de potvis om een ​​jager te worden - reuze inktvissen van het geslacht Architeuthis, die op dieptes onder de 500 m wonen.

Duiken op zoek naar voedsel, de potvis kan tot anderhalf uur lang zijn adem inhouden. De maximaal bewezen diepte van deze walvis is 2 km. Zonlicht dringt niet door zo'n waterkolom, daarom zoekt de potvis naar het slachtoffer met behulp van echolocatie. De luide klikken die door hem worden gemaakt, belemmeren inktvissen en desoriënteren ze in de ruimte. Maar zelfs een verdoofde reuzeninktvis is een gevaarlijke rivaal, vooral voor vrouwen en jonge walvissen.

Potvis en reuzeninktvis.
Diorama in het Museum of Natural History, VS.

Hoewel de kronkelige potvis met Krakens zich ver van menselijke ogen afspeelt, is het niet moeilijk te raden dat de walvis bijna altijd de winnaar is. In de magen van potvissen worden hele hopen "snavels" gevonden (inktviskaken). De huid van een volwassen walvis is bezaaid met cirkels - vecht littekens tegen uitlopers van koppotigen.

Niet bij het vinden van inktvis in de buurt, jaagt de potvis op andere bodembewoners. Degenen die zich schuilhielden (octopussen, schaatsen en anderen) worden door de walvis gegeseld, door de modder met de onderkaak, die zich in een rechte hoek kan openen. De natuur heeft de potvis voorzien van lastig aas - de witte huid rond zijn mond wordt bevolkt door fosforescerende bacteriën. Diep waterwezens zwemmen gewillig in het licht - en potvissen vallen direct voor de lunch.

Potvis tegen kabel

Soms brengt echolocatie een potvis met zich mee - er is een onderwatercommunicatiekabel nodig voor inktvis-tentakels. De walvis handelt zoals gewoonlijk: hij klampt zich vast aan de "tentakel" en begint snel rond zijn as te draaien, in een poging het los te schroeven. Het lot van de reus is opgelost - verstrengeld in de kabel, hij stikt. Aan het einde van de jaren zestig werden 14 gevallen van potvissen die onderwatercommunicatie aanvielen meteen geregistreerd. Blijkbaar werd de "massale aanval" veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwd voedsel.

Hoe de walvis feeds: unieke shots

Specialisten aan de Universiteit van Oregon slaagden erin om een ​​volledige jacht op de blauwe vinvis - het grootste dier op de planeet - te verwijderen.

Zoals de meeste dwergvinvissen, voedt de blauwe walvis zich met plankton. De belangrijkste prooi is krill - kleine zeeschaaldieren die zich verzamelen in koppels. Het zeedier, dat bijna 200 ton weegt, heeft veel energie nodig om de nodige snelheid te ontwikkelen, legt ecoloog Lee Torres uit in een video. Jagen, hij opent zijn mond - dit stelt hem in staat om een ​​beetje te vertragen - en "onderweg" beoordeelt of toekomstige mijnen dergelijke inspanningen waard zijn.

"Hoe meer we leren hoe blauwe walvissen hun prooi vinden, hoe groter de kans dat we hun populatie vergroten, en ook om ervoor te zorgen dat menselijke activiteiten in de buurt van hun habitat dieren niet te veel beïnvloeden," zegt Torres.

Wat eet een walvis?

Toen ik naar de goede eetlust van mijn aquariumvis keek, vroeg ik me meer dan eens af hoeveel voedsel haaien en walvissen nodig hebben, zelfs als kleine meervallen zoveel eten. Als ik iets wist over haaien, dan helemaal niets over walvissen. Ik kalmeerde niet totdat ik het hele programma over de grootste dieren op aarde zag.

Wat zijn de walvissen en waar ze wonen

Walvissen leven alleen in oceanen en grote zeeën. Ik denk het vanwege de grootte. Gezien het feit dat ze in grote kudden leven, zou geen enkele rivier hen hebben gesteund en zou zijn overstroomd. :)

Walvissen houden van warm water, dus zwemmen ze voor de winter dichter bij de zuidelijke gebieden.

  • balein (deze omvatten blauwe walvissen, polair, dwerg);
  • getande (dolfijnen, orka's, potvissen, bruinvissen);
  • de Ouden (dit zijn archeocets, die nu volledig zijn uitgestorven).

Hoe en wat eten walvissen

Al deze soorten walvissen geven de voorkeur aan ander voedsel. Baleen-vertegenwoordigers geven bijvoorbeeld de voorkeur aan plankton.

Plankton zijn zulke kleine organismen die vrij in water drijven. Deze omvatten:

  • viskuit en vis;
  • sommige schaaldieren (garnalen, kreeft, rivierkreeft);
  • schelpdieren;
  • sommige ongewervelden.

Het zijn de snorharen die de walvissen helpen tientallen kilo's kleine organismen te vangen en te filteren.

Tandwalvissen eten het liefst inktvis en grote vissen. Om op dergelijke walvissen te jagen, helpt hun unieke functie - echolocatie. De ontwikkeling van een dergelijke eigenschap wordt bepaald door het feit dat de tandwalvissen in donkere waterlagen leven en dat er geen mogelijkheid is om de prooi te overwegen. Maar je kunt het horen en voelen.

Walvis in het menselijk leven

Op jacht naar walvissen wordt al sinds de oudheid uitgevoerd. Alles in zijn lichaam is waardevol: vlees, vet, snor, lever, klieren, hersenen.

Vitamine A en hormonale preparaten (inclusief insuline) werden verkregen uit de interne organen.

Walvisvlees at in elke vorm. Ze kookten, kookten, maakten er worst van.

Op dit moment worden de walvissen beschermd. Vang ze alleen voor wetenschappelijke doeleinden.

Het feit dat walvissen gewoon enorm zijn, heb ik geleerd, heel jong, toen ouders de film "Moby Dick" bekeken. Ik had meteen een vraag: wat eten zulke grote zeevaarders? En, natuurlijk, ik was erg verrast om van mijn ouders te horen dat het hoofdvoer van de walvissen kleine schaaldieren zijn.

Walvismaat

Walvissen worden terecht de grootste zoogdieren op onze planeet genoemd, dus de lengte van de grootste van de walvissen, de blauwe vinvis, kan 35 meter bereiken en het gewicht ervan bereikt vaak 140 ton. Wat dient als voedsel voor zo'n reus, ik zal je meer vertellen.

Het hoofdvoedsel van de walvissen

Het belangrijkste voedsel voor walvis is plankton, dat voornamelijk bestaat uit schaaldieren die behoren tot de euphausische orde. Een groot aantal kleine organismen die afdrijven in de waterige gebieden en niet in staat zijn om tegen de stroom in te vechten, worden samengetrokken in grote trossen die krill worden genoemd.

Bij inname van plankton komt de walvis over en kleine vissen en andere onderwaterbewoners. Het kan een scholvis zijn, inktvis, verschillende kreeftachtigen, niet gerelateerd aan krill. Soms werden de overblijfselen van vogels en zelfs zeehonden gevonden in de magen van gevangen walvissen.

Opgemerkt moet worden dat walvissen geen voedsel kunnen kauwen, ze hebben geen tanden, maar er zijn alleen whale whiskers - platen waardoor walvissen het binnenkomende plankton filteren. De maag van de walvis is enorm, hij kan tegelijkertijd 1,5 ton voer bevatten.

Wat eten jonge walvissen?

Babywalvissen krijgen borstvoeding. Walvismelk bevat speciale chemische componenten en het vetgehalte bereikt 54%. Op de dag produceren vrouwelijke walvissen 90 tot 200 liter melk. De welp van de grootste walvis, blauw, wordt zeven meter lang geboren, weegt tot 230 kg, en dankzij melk groeit hij tientallen centimeters per dag.

Het voeren duurt 7 tot 13 maanden en in gevangenschap en 20 maanden. Wanneer de walvisvanger van de jongen sterk genoeg wordt en lang genoeg om water te filteren en op krill te eten, is het tijd om hem te laten 'spenen'. Tegen die tijd bereikt de lengte van de walvis al 15 meter.

Onlangs werd een programma over het leven van walvissen op tv vertoond. Ik was zo gefascineerd door te kijken dat ik niet eens zag hoe twee uren voorbijgingen. Hoewel deze zeedieren van zo'n enorme omvang zijn, zijn ze helemaal geen vijanden voor mensen. Ze leven voornamelijk in groepen. Nu zal ik je een beetje vertellen over hoe de walvissen leven en waar ze zich voeden.

Het leven van walvissen

Het blijkt dat walvissen, zoals dolfijnen en andere walvisachtigen, juist afkomstig zijn van landdieren. Het lijkt erop dat walvissen absoluut niets met hen te maken hebben en meer op een grote vis lijken. Van alle dieren wordt het nijlpaard beschouwd als het naaste familielid van de walvis.

Er is geen zoogdier in de natuur dat groter is dan de grootte van een walvis. Ze zijn warmbloedig, in tegenstelling tot vis. De blauwe vinvis is de grootste vertegenwoordiger van deze bewoners van de diepe zee. De lengte bedraagt ​​33 meter. Je kunt het vergelijken met een klein schip. Onderscheidt walvissen van vissen en de aanwezigheid van licht. Tijdens één inademing / uitademing voeren walvissen luchtuitwisseling uit met 90%. Dankzij deze functie kunnen ze maximaal 40 minuten niet naar de oppervlakte van het water stijgen.

Walvissen hebben een goed ontwikkeld tastgevoel. Individuen communiceren veel met elkaar. De echolocatie-apparatuur helpt hen hierbij. In het koude seizoen worden sommige soorten walvissen naar warme wateren gestuurd, waar ze nakomelingen krijgen.

Walvissen dieet

De basis voor de voeding van walvissen is plankton. Plankton worden kleine kreeftachtigen genoemd. Bovendien komen andere bewoners van de diepe zee in het voedsel van walvissen terecht:

  • vis;
  • kleine zeedieren;
  • inktvis;
  • inktvis.

Er is één soort walvisachtige zoogdieren die, naast kleine vissen en plankton, een zeehond, een pinguïn en zelfs een dolfijn kunnen eten. Het gaat over de orka. Het is niet moeilijk om het te herkennen aan de zwart-witte kleur. In totaal zijn ongeveer 80 verschillende soorten walvissen bekend. Velen van hen staan ​​vermeld in het Rode Boek. Praktisch in alle landen van de wereld is het jagen op deze zoogdieren verboden. Ik hoop dat ik ooit het geluk zal hebben om een ​​walvis te zien, niet alleen op tv.

Walvissen zijn de grootste levende wezens ter wereld. Hoewel, natuurlijk, niet alles, maar de blauwe walvis zeker. :) Helaas, ik heb nog nooit in mijn leven een echte walvis gezien, hoewel ik denk dat ze niet in Rusland worden gevonden. Maar ik weet het niet zeker. :) In feite leven walvissen in de oceanen. Opmerkelijk is dat ze "merzlyaki" zijn - hou van wat water warmer. Daarom zwemmen ze in de wintermaanden weg naar de zuidelijke delen van de oceanen.

Het gewicht van de grootste walvis kan 150 ton bereiken! Wat eten de walvissen op zo'n manier om zo'n massa te krijgen? :)

Wat eten walvissen

Sommige denken naïef dat alle bewoners van de diepe zee met vinnen vis zijn. Ik heb dit echt ontmoet. We moeten altijd onthouden dat walvissen zeezoogdieren zijn. Met andere woorden, walvissen zijn afstammelingen van landdieren. ie als de vis afkomstig was uit andere lagere zeeleven en in het water bleef, wandelden de voorouders van de walvissen over land en besloten ze dat ze het beter in het water deden. :)

Dus, meer to the point. Walvissen voeden zich met krill. Ik hoorde pas onlangs over de betekenis van het woord. Krill zijn al die kleine dieren die walvissen consumeren in hun dieet. Walvissen slikken een enorme hoeveelheid water met deze kleine wezens. Binnen de walvissen zijn er speciale lichamen die dienen als bijzondere filters. ie er stroomt water en dan komt het uit het lichaam, terwijl plankton en kleine kreeftachtigen overblijven. Dus de kracht van deze reuzen gebeurt. :)

Interessante feiten

Ik maakte een kleine selectie van interessante feiten over walvissen:

  • Walvissen hebben een uitzonderlijk interessante droom. Het is vergelijkbaar met dat van dolfijnen. Omdat ze geen kieuwen hebben en atmosferische lucht inademen, vormt de slaaptoestand geen uitzondering. Om volledig tot rust te komen en niet te stikken, heeft de natuur iets interessants voor hen bedacht: de walvissen hebben maar één hersenhelft die op het ene moment slaapt. De tweede is altijd wakker. Hierdoor kunnen de walvissen naar de oppervlakte stijgen en inademen. :)
  • De tong van de blauwe vinvis weegt 4.000 kilogram. Ongeveer een half honderd mensen kunnen erop zitten als er een verlangen is. :)
  • Meisjes die elke calorie tellen, vallen flauw - een walvis krijgt ongeveer 8.000.000 calorieën per dag. :)

Hoe voedt de blauwe walvis

De blauwe vinvis is het grootste zeedier op onze planeet. Het gewicht kan 180 ton bereiken, met een lichaamslengte van meer dan 30 meter. Het is nogal moeilijk om je zo'n reus voor te stellen, maar het is nog moeilijker om erachter te komen hoeveel voedsel het nodig heeft om zo'n enorm lichaam van energie te voorzien. Maar het blijkt dat dit probleem vrij eenvoudig door de walvis kan worden opgelost.

Het voedt zich met plankton, dat ongelooflijk overvloedig aanwezig is in de bovenste lagen van de oceaan. De walvis vindt een tros krill gemaakt van kleine kreeftachtigen, zoals bijvoorbeeld een oceaangarnaal, ingeklemd, opent op grote schaal zijn enorme krop en verzamelt er water mee samen met plankton. Na ongeveer 110 ton water verzameld te hebben, sluit de walvis de mond, en met behulp van de tong knijpt het water door de walvis in de oceaan. Tegelijkertijd blijft het hele plankton in zijn mond en wordt het doorgeslikt. Een kleine vis komt in de mond van de walvis met de kreeftachtigen, hoewel hij er niet specifiek op jaagt. Het is moeilijk voor zo'n groot dier om bij te blijven met snelle en behendige vissen. Ja, dit is niet nodig. Krill is genoeg.

Gedurende de dag vestigen zich tot acht ton plankton in de maag van de walvis. Het kan tot anderhalve ton krill tegelijk bevatten. Kortom, het is garnalen en kleine kreeftachtigen. Deze hoeveelheid is voldoende om het dier verzadigd te maken. Tijdens het voeren brengt de walvis een enorme hoeveelheid energie door, en daarom splitst hij zich niet in kleine scholen krill. Het is belangrijk voor hem om er een grote opeenhoping van te vinden, om ongeveer een halve ton schaaldieren per keer te slikken.

Nadat hij een groep plankton heeft gevonden, onderzoekt de walvis het zorgvuldig op eetbaarheid, en pas daarna neemt hij een beslissing over het openen van de mond. Als de kudde klein is, zwemt het gewoon voorbij. Als hij veel kracht en energie besteedt aan een onbetekenende hoeveelheid voedsel, zal hij dat niet doen.

Wat en hoe voeden walvissen?

Wat en hoe voeden walvissen?

Walvissen kunnen worden onderverdeeld in roofdieren en herbivoren. Roofzuchtige walvissen voeden zich met vissen en inktvissen en jagen op hen, zoals roofdieren doen op het land. Om dit te doen, hebben ze uitstekende scherpe tanden en worden ze ook tandwalvissen genoemd. Herbivoren hebben geen tanden, maar dit betekent niet dat ze zich voeden met algen. De tanden van deze walvissen worden vervangen door de beroemde balein en daarom worden ze ook baleinwalvissen genoemd. De basis van hun voedsel is plankton en kleine schaaldieren, de zogenaamde krill, die de baleinwalvissen letterlijk vermalen met hun snorharen - speciale platen die ook dienen als filters voor het vrijkomen van water. Naast plankton en krill kunnen zulke walvissen per ongeluk de vissen opeten die in hun mond vielen, maar ze jagen niet specifiek op de vis.

Voor zover ik me herinner uit de zoölogische cursus, hebben walvissen gespecialiseerd voedsel, waaronder planktofagen (voer op plankton), tetophagi (voer op koppotigen), ichthyophages (voer op vis) en sacrofagen (eet algen). Walvissen slikken voedsel volledig in en nemen dagelijks tot tonnen voedsel op. De keel heeft een zeer brede keel, zodat hij de mens vrijelijk kan inslikken, maar bij de baleinwalvissen is hij veel smaller en slaat hij alleen kleine vissen over. De potvis eet meestal inktvis. Orka is de enige vertegenwoordiger van het detachement, dat regelmatig voedt, niet alleen op vissen en ongewervelde dieren, maar ook op warmbloedige dieren, vogels, zeehonden en kleine walvissen.

De walvissen slikken gewoonlijk hun prooi alleen levend, geheel, zonder kauwen, getande walvissen - quot; flarden; quot; pak het één voor één vast, houd de tanden vast, of de beweging van de tong zuig slechts een paar vissen in één stap. Baleinwalvissen - "filtermakers"; neem voedsel onmiddellijk in grote hoeveelheden op en filter het door de balein.

de walvis voedt zich met plankton, op de spiegel domineren kreeftachtigen (niet meer dan 6 cm lang) het zogenaamde krill.

In elk van de habitats in het dieet van de walvis gedomineerd door 12 soorten kreeftachtigen. In de wateren van de Noord-Atlantische Oceaan heerst dus twee soorten: Thysanoessa inermis en Meganyctiphanes norvegica; in de Golf van St. Lawrence - Thysanoessa raschii. In het noordelijke deel van de Stille Oceaan - Euphausia pacifica.

Het voedt zich zo: de walvis zwemt langzaam, opent zijn mond en verzamelt zich in water met veel kleine kreeftachtigen. De banden op de keel laten de monding van de walvis zeer sterk uitrekken. Dan sluit de walvis de mond en duwt de tong het water terug door de balein, plankton nestelt zich op de bakkebaard en wordt ingeslikt.

Walvissen voeden zich met plankton en kleine vissen.

Walvissen zijn enorme dieren en het voeren ervan is geen gemakkelijke taak. Walvissen slikken voortdurend water, waarin zich verschillende plankton, kleine vissen, algen bevinden. Al het voedsel wordt in de mond afgezet en dan haalt de walvis al het ingeslikte water eruit. Over het algemeen hangt de wijze van voeden, evenals het type voedsel, af van het type walvis.

Plankton - heterogene, meestal kleine organismen die in de waterkolom leven.

Is een walvis een vis of een zoogdier? Soorten walvissen. Wat eten de walvissen en hoe ademen ze?

De walvis is een zeemonster. In de letterlijke betekenis van het woord. Dit is tenslotte hoe het Griekse woord is vertaald, waaruit de naam van dit verbazingwekkende dier - κῆτος - kwam. Er kan veel worden gezegd over mariene habitats die behoren tot de orde van walvisachtigen. Maar blijf stilstaan ​​bij de meest interessante feiten.

naam

Het eerste dat je moet beantwoorden, is een vraag die velen zorgen baart. En het klinkt als volgt: "Is een walvis een vis of een zoogdier?" De tweede optie is correct.

De walvis is een groot zeezoogdier dat niet verwant is aan bruinvissen of dolfijnen. Hoewel ze zijn opgenomen in de bestelling Cetacea (walvisachtigen). Over het algemeen krijgen de namen een zeer interessante situatie. Grinds en orka's worden bijvoorbeeld beschouwd als walvissen. Hoewel het volgens de strikte officiële classificatie dolfijnen zijn, zoals zeer weinig mensen weten.

En het is beter om te vertrouwen op de strenge classificatie, want in de oudheid werden Leviathans walvissen genoemd - zeemijlige monsters die de planeet zouden kunnen inslikken. Kortom, een vermakelijk verhaal uit de titel.

oorsprong

Welnu, het antwoord hierboven werd gegeven op de vraag "Is de walvis een vis of een zoogdier?" Nu kunnen we praten over de soorten van deze wezens.

Om te beginnen is het vermeldenswaard dat alle walvissen afstammelingen zijn van landzoogdieren. En degenen die behoorden tot de detachementen van de artiodactylen! Dit is geen fictie, maar een wetenschappelijk bewezen feit dat is vastgesteld na moleculair genetische onderzoeken. Er is zelfs een monofyletische groep (schat), die de walvissen, nijlpaarden en alle intieme tenen combineert. Allemaal cefalopoden. Als je het onderzoek gelooft, zijn walvissen en nijlpaarden afstammelingen van hetzelfde wezen dat ongeveer 54 miljoen jaar geleden op onze planeet leefde.

detachementen

Dus nu - over de soort walvissen. Of beter gezegd, over de onderafdelingen. De eerste soort is baleinwalvis. Ze zijn de grootste van moderne zoogdieren. Hun fysiologische kenmerken zijn de snorharen met een filterachtige structuur.

De tweede soort is getande walvis. Vleesetende, snelle wezens. Ze blinken uit boven tandenloze walvissen. In grootte kunnen alleen potvissen met hen vergelijken. En hun eigenaardigheid, zoals het al mogelijk was om te raden, is de aanwezigheid van tanden.

En de derde soort is de oude walvis. Die niet meer bestaan. Ze behoren tot de parafyletische groep dieren waaruit moderne soorten walvissen later zijn afgedaald.

Anatomische kenmerken

Nu is het de moeite waard de beschrijving van de walvis vanuit een fysiologisch oogpunt te beschouwen. Dit dier is een zoogdier en warmbloedig. Dienovereenkomstig ademt elke walvis met behulp van de longen, en de vrouwtjes voeden hun baby's met melk. En de haarlijn van deze wezens is, zij het verminderd.

Omdat deze zoogdieren worden blootgesteld aan de zon, wordt hun huid beschermd tegen ultraviolette straling. Zeker, in elke soort komt het op verschillende manieren tot uitdrukking. Een blauwe vinvis kan bijvoorbeeld het gehalte aan speciale pigmenten die straling absorberen, verhogen in zijn huid (in eenvoudige bewoordingen "bruin" het). De potvis wordt beschermd tegen zuurstofradicalen door een "stressreactie" teweeg te brengen. Finwal gebruikt beide methoden.

Overigens behouden deze wezens hun warmbloedigheid dankzij de aanwezigheid van een dikke vetlaag onder de huid. Hij is het die de inwendige organen van zeedieren beschermt tegen onderkoeling.

Zuurstofopnameproces

Het is interessant om te praten over hoe walvissen ademen. Deze zoogdieren kunnen minimaal 2 minuten en maximaal 40 dagen onder water staan. Er is echter een recordhouder en hij is een potvis die 1,5 uur onder water kan blijven.

De buitenste neusgaten van deze wezens bevinden zich aan de bovenkant van het hoofd. Ze hebben speciale kleppen die de luchtwegen reflexmatig sluiten wanneer de walvis in het water zakt. Op het moment van duiken openen ze. Het is belangrijk om te weten dat de luchtweg geen verbinding maakt met de slokdarm. Dus de walvis absorbeert de lucht veilig, zonder schade aan zichzelf toe te brengen. Zelfs als er water in zijn mond is. En trouwens, sprekend over hoe walvissen ademen, is het de moeite waard om op te merken dat ze het snel doen. Snelheid draagt ​​bij tot verkorte bronchiën en luchtpijp. Trouwens, hun longen zijn erg krachtig. In één adem verfrist de walvis de lucht met 90%. En de man - slechts 15%.

Het is vermeldenswaard dat door de neusgaten (ook ademhaling genoemd) op het moment van duiken een kolom van gecondenseerde stoom ontsnapt. Dezelfde fontein, die het kenmerk is van de walvissen. Dit komt door het feit dat de walvis uit zichzelf warme lucht uitademt, die in contact is met de buitenlucht (koud). Dus de fontein is het resultaat van temperatuurblootstelling. Een kolom met stoom bij verschillende walvissen verschilt in hoogte en vorm. Het meest indrukwekkend zijn de "fonteinen" van grote zoogdieren. Ze komen uit hun ademhaling met zo'n enorme kracht dat het gepaard gaat met een luide trompetgeluid. Bij mooi weer is het vanaf de kust te horen.

Een paar woorden moeten worden verteld over waar walvissen zich voeden. Het dieet van dieren varieerde. Getande walvissen consumeren bijvoorbeeld vis, koppotigen (inktvis, inktvis) en in sommige gevallen zoogdieren.

Baleen-vertegenwoordigers voeden zich met plankton. Ze absorberen een enorme hoeveelheid schaaldieren, filteren het uit water of gebruiken een whisker. Kleine dieren, deze dieren kunnen ook eten.

Het meest interessante is dat walvissen nauwelijks in de winter eten. En om deze reden, absorberen ze in de zomer voortdurend voedsel. Deze benadering helpt hen om een ​​dikke laag vet te verzamelen.

Eten, trouwens, ze hebben veel nodig. Grote walvissen consumeren ongeveer drie ton voedsel per dag.

Heldere vertegenwoordiger

Blauwe vinvis verdient speciale aandacht. Dit is het grootste dier ooit ooit op onze planeet geweest. Het bereikt een lengte van 33 meter en weegt ongeveer 150 ton.

Trouwens, de blauwe vinvis is een vertegenwoordiger van de balein-suborde. Het voedt zich met plankton. Hij heeft een goed ontwikkeld filterapparaat, waardoor hij de geabsorbeerde massa erin filtert.

Er zijn drie ondersoorten van dit dier. Er is een dwerg, zuidelijke en noordelijke walvis. De laatste twee leven in koude cirkelvormige wateren. Dwerg wordt gevonden in tropische zeeën.

Er wordt aangenomen dat blauwe walvissen ongeveer 110 jaar oud zijn. In elk geval waren er zoveel volwassen mensen, mensen ontmoet.

Helaas is de blauwe vinvis niet zo'n frequente marine-inwoner. In de 20e eeuw werd ongecontroleerde jacht op deze dieren ontdekt. Tegen het midden van de vorige eeuw bleven er slechts 5.000 mensen over de wereld. Mensen begingen een verschrikkelijke daad en vernietigden ze. Noodbeveiligingsmaatregelen werden genomen. Momenteel is het aantal individuen verdubbeld, maar blauwe vinvissen lopen nog steeds gevaar.

witte walvis

Het is een vertegenwoordiger van de tandwalvissen van de familie Narwal. Beluga is niet erg groot. Zijn massa bereikt slechts 2 ton, en de lengte is 6 meter. De beluga heeft een uitstekend gehoor, een scherpe waarneming van alle geluiden, en ook het vermogen om te echoloceren. Bovendien zijn dit sociale wezens - er zijn gevallen waarin deze walvissen een man hebben gered. In de oceanaria vinden ze het prima, na verloop van tijd raken ze gewend aan mensen en raken ze zelfs gehecht aan arbeiders.

Hun dieet is gevarieerd. Beluga's eten kabeljauw, bot, haring, weekdieren, zeewier, garnalen, lamprei, kwallen, ribbenjassen, roze zalm, grondels, honden, rivierkreeft en vele andere zeedieren die kunnen worden gegeten.

Deze wezens hebben, net als vele anderen, ook geleden onder menselijke wreedheid. Walvisvaarders dreven ze gemakkelijk het ondiepe water in en beluga's braken letterlijk uit. Maar op het moment herstelt deze soort geleidelijk zijn aantal. Het blijft hopen dat mensen niets zullen bederven.

Er zijn tientallen andere soorten walvisachtigen, en ze zijn allemaal speciaal en interessant op hun eigen manier. En ik hoop dat elke soort die we kennen, zal blijven. De zeewereld mag er geen van verliezen, want elk van hen is een echt wonder en een natuurlijke waarde.

Hoe voeden walvissen

De walvis is een zeedier van het soort akkoord, zoogdierklasse, walvisachtigheid (Latijnse Cetacea). De moderne naam, medeklinker in vele talen, ontving de walvis van het Griekse woord kitoc, wat letterlijk 'zeemonster' betekent.

Kit - foto's, beschrijvingen, kenmerken van het dier. Hoe ziet een walvis er uit?

De walvis is geen vis, maar een zoogdier.

Verrassend, maar een feit: niet alleen walvissen, maar ook alle vertegenwoordigers van de orde van walvisachtigen (dolfijnen, bruinvissen) evolueerden van landhoeven. Uiterlijk lijken walvissen enigszins op vissen, maar het dichtstbijzijnde moderne familielid van walvissen is een nijlpaard, en hun gemeenschappelijke voorouders vertrapten onze planeet 54 miljoen jaar geleden. Na 5 miljoen jaar migreerden de walvissen uiteindelijk naar het waterelement.

Walvissen onderscheiden zich door gigantische lichaamsmaten, de grootste van alle zoogdieren. En toch hangt het gewicht en de lengte van het lichaam af van de soort. De grootte van een blauwe vinvis (het grootste zoogdier ter wereld) is bijvoorbeeld 33 meter en de walvis weegt ongeveer 150 ton. In deze kleine dwergvin weegt slechts 3-3,5 ton en heeft een lengte van 4-6 meter.

In tegenstelling tot vissen, zijn walvissen warmbloedige dieren die in staat zijn om een ​​constante lichaamstemperatuur te handhaven, ongeacht de omgeving. Een indrukwekkende vetlaag beschermt dieren tegen onderkoeling en handhaaft een constante lichaamstemperatuur van ongeveer 35-40 graden.

Walvissen ademen niet met kieuwen, maar met longen. De walvis heeft geen kieuwen, maar er zijn krachtige longen met goed gevormde spieren, waardoor de walvissen 90% luchtuitwisseling uitvoeren in één adem / uitademing (ter vergelijking: een persoon heeft maar 15% lucht uitwisseling). Daarom kunnen walvissen, afhankelijk van de soort, in de waterkolom verblijven van 10 tot 40 minuten, en de potvis heeft genoeg lucht voor 1,5 uur.

Wanneer de walvis naar de oppervlakte stijgt, is de uit de neusgaten (ademhaling) uitgeademde lucht veel warmer dan de omringende lucht, waardoor een fontein wordt gevormd - een kolom met condensaat, die in vorm en hoogte verschilt voor verschillende walvissen. Bij grote soorten wordt de fontein zodanig krachtig uitgetrokken dat hij een pijpgerommel produceert dat enkele kilometers hoorbaar is.

Alle walvissen onderscheiden zich door een langwerpig, druppelvormig (spindelvormig) lichaam, dat dieren tijdens het zwemmen minimale waterweerstand biedt. De massieve kop van het dier eindigt in een stompe, smalle of puntige rostrum - "snavel". Op de schedel zijn de neusgaten verplaatst naar de kruin.

De ogen van de walvissen zijn erg klein in verhouding tot het lichaam: bij grote soorten wegen de ogen tot 1 kg, en de grootte van het oog van de walvis kan 10-17 cm in diameter zijn. Bij kleine walvissen komt de grootte van het oog overeen met het oog van de hond.

Anatomisch gezien heeft de walvis tanden, maar in sommige soorten bevinden ze zich in een onontwikkelde staat. Bij tandeloze baleinwalvissen worden tanden vervangen door benige platen, walvisbaard genoemd en aangepast voor het filteren van voedsel. En alleen vertegenwoordigers van getande walvissen hebben dezelfde kegelvormige tanden.

De wervelkolom van de walvis kan van 41 tot 98 wervels bevatten, en dankzij de sponsachtige structuur van het skelet, geven elastische tussenwervelschijven het lichaam van dieren speciale manoeuvreerbaarheid en plasticiteit.

Er is geen cervicale interceptie en het hoofd stroomt soepel in het lichaam, dat merkbaar smaller wordt tot aan de staart. De borstvinnen van de walvis worden aangepast en omgezet in vinnen, waarbij ze de functie van taxiën, draaien en remmen uitvoeren. Het staartgedeelte van de romp is flexibel en gespierd, heeft een enigszins afgeplatte vorm en vervult de functie van de motor. Aan het einde van de staart bevinden de bladen zich op een horizontale locatie. De meeste soorten walvissen hebben een ongepaarde rugvin, die als een stabilisator werkt bij het bewegen in de waterkolom.

De huid van de walvis is glad, haarloos, alleen op het gezicht van baleinwalvissen groeien solitaire haren, haren, vergelijkbaar met de vibrissae van landdieren. De kleur van de walvis kan monotoon, vlekkerig of contragroen zijn, wanneer de bovenkant van het dier donker is en de bodem licht is. Bij sommige soorten verandert de kleur van het lichaam met de leeftijd.

Door het ontbreken van reukzenuwen is de reukzin van de walvis bijna volledig verloren. Smaakreceptoren zijn slecht ontwikkeld, dus, in tegenstelling tot andere zoogdieren, onderscheiden walvissen alleen de zoute smaak. Walvissen hebben een slecht gezichtsvermogen, de meeste van deze dieren zijn bijziend, maar ze hebben conjunctieve klieren die afwezig zijn bij andere dieren.

Wat betreft het gehoor van de walvis, de complexe anatomie van het binnenoor stelt de walvissen in staat geluiden te onderscheiden in het bereik van 150 Hz tot de laagste ultrasone frequenties. En dankzij de rijkelijk geïnnerveerde huid onderscheiden alle walvissen zich door een uitstekende aanraking.

Walvissen communiceren met elkaar. Het ontbreken van stembanden belet de walvissen niet om te spreken en speciale geluiden te maken met behulp van een echolocatie-apparaat. De holle botten van de schedel werken samen met de vetlaag als een geluidslens en reflector en richten de straal van ultrasone signalen in de juiste richting.

De meeste walvissen zijn vrij traag, maar indien nodig kan de snelheid van de walvis 20 - 40 km / h zijn.

De levensduur van kleine walvissen is ongeveer 30 jaar, grote walvissen leven tot 50 jaar.

Waar leven walvissen?

Walvissen leven in alle oceanen. De meeste soorten walvissen zijn kuddedieren en leven bij voorkeur in groepen van enkele tientallen en zelfs duizenden individuen. Een deel van de soort is onderhevig aan constante seizoensmigraties: in de winter zwemmen de walvissen weg naar warme wateren, waar de geboorten plaatsvinden, en in de zomer worden ze dik in gematigde en hoge breedtegraden.

Wat eet een walvis?

De meeste walvissen voeden zich met een specifieke feed:

  • planktofages eten uitsluitend plankton;
  • teutophagi geeft de voorkeur aan cefalopoden;
  • ichthyophages eten alleen levende vis;
  • saprofagen (detritofagi) consumeren ontbonden organisch materiaal.

En slechts één dier uit de orde van walvisachtigen, de orka, eet niet alleen vis, maar ook vininnadeen (zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns), evenals andere walvissen, dolfijnen en hun jongen.

De orka zwemt achter de pinguïn

Soorten walvissen met foto's en namen.

De moderne classificatie verdeelt de volgorde van de walvisachtigen in twee grote subordes:

  • tandenloze of baleinwalvissen (Latijnse Mysticeti);
  • tandwalvissen (Lat Odontoceti), waartoe dolfijnen, orka's, potvissen en bruinvissen behoren.

De volgorde van de walvisachtigen vormt 38 geslachten, waarin meer dan 80 bekende soorten worden gecombineerd. Onder dergelijke diversiteit zijn er verschillende variëteiten:

  • De bultrugwalvis, hij is een bultrug of langarmige walvis (Latijnse Megaptera novaeangliae) kreeg zijn naam vanwege een convexe vin op zijn rug, die lijkt op een bult. De lengte van het lichaam van de walvis bereikt 14,5 meter, in sommige exemplaren - 18 meter. Het gemiddelde gewicht van de bultrug is 30 ton. Het verschilt van andere vertegenwoordigers van de familie van gestreepte bultruggen met een verkort lichaam, een verscheidenheid aan kleuren en verschillende rijen wratachtige, leerachtige uitsteeksels op de kruin van het hoofd. Bultruggen leven in de hele wereldzee, met uitzondering van de Noordpool en Antarctica. Vertegenwoordigers van de Noord-Atlantische bevolking voeden zich uitsluitend met vis: visfilet, navaga, mintay, sardines, haring, schelvis. De overgebleven walvissen eten kleine schaaldieren, verschillende weekdieren en kleine scholvissen.
  • De grijze walvis (Latijnse Eschrichtius robustus, Eschrichtius gibbosus) is de enige walvissoort in zijn soort die voedsel van de oceaanbodem beoefent: het dier ploegt het slib met een speciale uitgroei in de vorm van een kiel die zich onder de onderkaak bevindt. De basis van het voedsel van de grijze walvis bestaat uit veel organismen die op de bodem leven: ringwormen, slakken, bivalven en andere weekdieren, rivierkreeften, eierdopjes en zeesponzen, evenals kleine vissoorten. Grijze walvissen op volwassen leeftijd hebben een lichaamslengte van maximaal 12-15 m, het gemiddelde gewicht van de walvis varieert van 15 tot 35 ton en de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Het lichaam is bruin-grijs of donkerbruin, en lijkt in kleurige rotsachtige kusten. Deze soort walvissen leeft in de Zee van Okhotsk, de Chukchi en Bering zeeën, migreert naar de Golf van Californië en naar de zuidelijke kusten van Japan in de winter. Grijze walvissen - kampioenen onder de dieren voor de duur van migraties - de afstand die dieren afleggen kan 12.000 km bereiken.
  • De Groenlandse walvis (poolwalvis) (lat. Balaena mysticetus) is een lange lever onder zoogdieren. De gemiddelde leeftijd van een poolwalvis is 40 jaar, maar het bekende bewijs van een lang leven is 211 jaar. Dit is een unieke soort baleinwalvissen die hun hele leven in het koude water van het noordelijk halfrond doorbrengen, vaak hun weg banen als een ijsbreker. De fontein van de walvis stijgt tot 6 m hoog. De lengte van het lichaam van volwassen vrouwtjes bereikt 20-22 meter, mannetjes - 18 meter. Het gewicht van de walvis is van 75 tot 150 ton. De huidskleur van het dier is meestal grijs of donkerblauw. De buik en nek zijn lichter van kleur. Een volwassen walvissafari eet elke dag bijna 2 ton aan verschillende soorten voedsel, bestaande uit plankton (schaaldieren en wingleggende weekdieren).
  • Potvis (Lat Physeter macrocephalus) is de grootste vertegenwoordiger van tandwalvissen, met vrouwtjes die veel kleiner zijn dan mannetjes en een lichaamslengte hebben van niet meer dan 15 meter. Keith-mannetje groeit tot 20 meter lang. Het maximale gewicht van vrouwen bereikt 20 ton, mannetjes - 50 ton. Potvissen hebben zo'n opvallende verschijning dat ze niet kunnen worden verward met andere walvisachtigen. De reuzenkop is meer dan 35% van de lengte van het lichaam, en vanaf de zijkant gezien lijkt de loop van de potvis op een enigszins afgeschuinde rechthoek. In de uitsparing aan de onderkant van het hoofd bevindt zich een mond met 20-26 paar kegelvormige tanden. Het gewicht van 1 tand van een walvis bereikt 1 kilogram. De gerimpelde huid van een potvis heeft vaak een donkergrijze kleur met een blauwe tint, hoewel donkerbruine en zelfs zwarte personen worden gevonden. Roofdier is een roofdier en jaagt op inktvis, zeekatvis, grote vissen (waaronder enkele haaiensoorten) en slikt ook alle voorwerpen in de oceaan: lege flessen, rubberen laarzen, speelgoed, draden van draad. Potvissen leven in de oceanen, maar in tropische wateren komen vaker voor dan in het koele. Het grootste deel van de bevolking wordt verdeeld langs de kust van het Zwarte continent en de oostkust van Azië.
  • Finval (Latijnse Balaenoptera physalus) is het op een na grootste dier van de planeet. De lengte van een volwassen walvis is 24-27 m, maar dankzij een slanke lichaamsbouw weegt de walvis slechts 40-70 ton. Een onderscheidend kenmerk van de finval is de asymmetrische kleur van de snuit: de rechterkant van de onderkaak is wit en de linkerkant is donker. De basis van de voeding van de walvis zijn kleine kreeftachtigen. Fintails leven in alle oceanen: in de winter leven ze in wateren met matig warme riemen en in het warme seizoen drijven ze naar de wateren van de Noordpool en Antarctica.
  • De blauwe vinvis (blauwe vinvis, blauwe vinvis) (Latijnse Balaenoptera musculus) is niet alleen de grootste walvis ter wereld, maar ook het grootste dier van onze planeet. De lengte van de blauwe vinvis kan 33 meter bedragen en het gewicht van de blauwe vinvis bereikt 150 ton. Dit dier heeft een relatief slanke bouw en een smalle snuit. De kleur van het lichaam binnen de soort is eentonig: de meeste mensen zijn grijs met een blauwe tint en grijze vlekken verspreid over het lichaam, waardoor de huid van het dier marmer lijkt te zijn. De blauwe vinvis voedt zich grotendeels met plankton en woont in de hele wereldoceaan.
  • Dwergvinvis (dwerg gladde walvis, kortharige gladde walvis) (Latin Caperea marginata) is de kleinste sub-orde van baleinwalvissen. Het lichaam van een volwassen persoon is niet langer dan 4-6 m en de lichaamsmassa van de walvis is amper 3-3,5 ton. Huidskleur - grijs met donkere vlek, soms zwart. Het verschilt in een ongewoon voor walvissen in een golfachtige manier van bewegen, eet plankton. Dwergvinvis is een van de zeldzaamste en kleinste soorten walvis, en leeft voornamelijk in de wateren van Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland.

Reproductie van walvissen.

De meeste walvissen zijn monogaam en 1 keer in 2 jaar gefokt. Het vermogen om walvissen te reproduceren, bereikt de leeftijd van 3-5 jaar, maar is fysiek alleen op de leeftijd van 12 jaar volwassen. De paartijd is sterk verlengd in de tijd, omdat de mannetjes bijna een jaar klaar zijn om te paren. Afhankelijk van het type zwangerschap, duurt de vrouwelijke walvis van 7 tot 18 maanden. Niet-migrerende walvissen bevallen in de zomer, de rest zwemmen in warme wateren en brengen daar nakomelingen.

Leveringen vinden plaats in de waterkolom, één jong is geboren en hij gaat altijd aan de staart. Het gewicht van een pasgeboren walvis is 2-3 ton, en de lengte is een kwart of zelfs de helft van de lengte van het vrouwtje. Een baby-walvis kan onmiddellijk zelfstandig bewegen, maar blijft in de buurt van de moeder, wiens moederinstinct boven de anderen heerst.

Walvissen voeden hun jongen onder water. Walvismelk is extreem dik en calorierijk, met een vetgehalte tot 54% en lost niet op in water. Moeder voedt welpen gemiddeld 4-7 maanden (potvissen tot 13 maanden). Welpen groeien snel en na voltooiing van de borstvoeding neemt de grootte toe tot de helft van de oorspronkelijke lengte. Al deze tijd worden de mannetjes van de meeste soorten walvissen in de buurt gehouden en verlaten ze het gezin onder geen enkele omstandigheid.

Wat is het verschil tussen een walvis en een potvis?

Potvis is een soort walvis. Het heeft zijn eigen specifieke kenmerken:

  • Het hoofd van de potvis met een groot vierkant voorhoofd beslaat 1/4 tot 1/3 van de lengte van het lichaam. Het hoofd van de andere walvissen is relatief klein: van 1/5 tot 1/9 van de lichaamslengte. De uitzonderingen zijn enkele vertegenwoordigers van baleinwalvissen, zoals de walvis, de zuidelijke walvis, waarvan het hoofd en de lichaamsmaten in dezelfde verhouding staan ​​als die van de potvissen.
  • De neusgaten van de walvissen worden naar achteren en omhoog verplaatst. Ze kunnen worden gecombineerd (bij baleinwalvissen) of ongepaard (één neusgat) (bij getande walvissen). In de potvis zijn de neusgaten asymmetrisch en naar voren verschoven, waarbij een van hen de ademhalingsfunctie uitvoert en met behulp van de andere geluiden maakt.
  • De potvis behoort tot de onderorde van getande walvissen, en zijn kaken zijn bewapend met talloze kegelvormige tanden. Zoogdieren van de suborder van baleinwalvissen in plaats van tanden hebben geile platen die hun tanden vervangen en walvisbaard heten.
  • In potvissen in het hoofd bevindt zich een enorm spermaceti-orgaan gevuld met vetachtige substantie (spermaceti), stolt bij lage temperatuur. Er wordt aangenomen dat dit orgel het dier helpt om te duiken en naar de oppervlakte te stijgen. Anders dan potvissen hebben andere walvissen niet zo'n orgel.
  • Het volgende verschil is de rugvin. De walvissen zijn single. Bij potvissen heeft het een ongebruikelijke structuur voor andere walvissen - een kleine top, gevolgd door verschillende dezelfde, alleen kleinere.
  • De potvis kan duiken tot een diepte van 3000 m, wat veel meer is dan andere walvissen. Onder water is het langer, niet alleen andere walvisachtigen, maar alle levende wezens op de planeet, die atmosferische lucht inademen.
  • De potvis, net als andere getande walvissen, voedt zich voornamelijk met weekdieren van koppotigen, in het bijzonder inktvis en, in kleinere hoeveelheden, vissen, waaronder diepzeetuiken, die aan hun kaken klikken. Baleinwalvissen voeden zich met plankton, kleine vissen en andere kleine gewervelde dieren en filteren ze uit het water door de balein.
  • De zwangerschap van potvissen is langer dan die van andere walvisachtigen en duurt 16-18 maanden.
  • Alle walvissen voeden hun jongen onder water. Na een bepaald tijdsinterval grijpen baby's de tepel van de moeder een paar seconden vast. In dit geval houdt de jongen van alle walvissen het vast tussen de tong en de bovenkant van de hemel, en de potvis houdt het in de hoek van de mond.
  • Potvissen zenden echolocatiesignalen uit: klikken, ploffen en kraken. Baleinwalvissen, waarin echolocatie niet is ontwikkeld of nog in de kinderschoenen staat, kunnen verschillende geluiden maken. Bijvoorbeeld, grommend, brullend, kreunend, spinnend, kan een walvis in de vorm van een walvis uitstoten; bultruggen zijn als geluiden van blaasinstrumenten; Het gekreun van de finale herinnert het geluid van een fluit van hoge naar lage tonen. Veel vertegenwoordigers van getande walvissen zenden dezelfde geluiden uit als potvissen, maar tegelijkertijd kunnen ze fluiten, brullen en moordende walvissen ook schreeuwen als maart-katten.
  • Walvissen zwemmen sneller dan potvissen en bereiken snelheden van meer dan 50 km / uur. De maximale snelheid van potvissen is zelden hoger dan 37 km / u en is meestal niet hoger dan 10 km / u.

Wat is het verschil tussen de orka en de walvis?

De orka, net als de walvissen, behoort tot de orde van de walvisachtigen, maar heeft bepaalde kenmerken:

  • Orka's verschillen van andere walvissen door hun hoge rugvin, tot 1m hoog. Bovendien zijn de vinmannetjes hoger dan de vrouwtjes.
  • In orka's, in tegenstelling tot andere walvissen, verkort het hoofd met de leeftijd en verlengt het staartgedeelte, dat wil zeggen dat de staart sneller groeit dan het hoofd.
  • Walvissen voeden zich met plankton, kleine gewervelde dieren, vissen, weekdieren van koppotigen. Orka's, die op jonge leeftijd ook vissen en weekdieren eten, worden vervolgens echte roofdieren die warmbloedige dieren aanvallen. Ze eten zeeleeuwen, zeeleeuwen, zeeolifanten, bruinvissen, zeehonden, walrussen en zelfs hun walvisachtigen. Ze slikken kleine prooi hele en grote prooi in grote brokken.
  • Walvissen zijn vrij melancholische en trage dieren. Deze soms onhandige zeegiganten zijn klaar om het water urenlang te filteren en er krill uit te halen. De orka is een snel en zeer actief roofdier, behendig jagend in de buurt van zijn prooi.
  • Orka's hebben een sterke band met elkaar en met hun jongen, en hun kudde is moeilijk te scheiden. Veel andere walvissen zijn solitair of verzamelen zich in kleine groepen van 3-4 personen.